сряда, 12 юли 2017 г.

Седмият поред алманах ФАНТАSTIKA (2016)



Седмият поред алманах ФАНТАSTIKA на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ е вече по книжарниците. Началото на поредицата бе положено през 2007 г. и оттогава алманахът се превърна в любимо издание за ценителите на сериозната фантастична литература, изобразително изкуство и кино.
ФАНТАSTIKA 2016 има нов облик поради началото на съвместната дейност с издателство „Артлайн Студиос“ – сътрудничество, което ще превърне изданието в истински активна периодика, съпроводена от многотомник с най-доброто от българската и световната фантастика.
В преводния раздел на новия брой можете да се срещнете с автори като Рей Бредбъри и Лари Нивън, Хауърд Фаст и Кингсли Еймис, Валерий Гаевски и др.
Представен е портрет на автора на множество книги с психологическа фантастика Стефан Кръстев. Ще го видите в три роли – като създател на НФ, фентъзи и хумористична проза. От другите родни автори участват Янчо Чолаков, Светослав Славчев и Елена Павлова, Кънчо Кожухаров, Александър Карапанчев и пр.
Не е забравена и поезията в раздела „Фантастихия“, където се изявяват десет български и руски майстори на мерената реч.
„Съзвездие Кинотавър“ гледа заедно с вас фантастични филми и телевизионни сериали, но този път остро критично и аналитично. Обърнете особено внимание на обзора „Политическа фантастика или самоорганизирани прозрения?“.
Тук е и статията на Иван Атанасов за кинохоръра.
Сега разделът „Футурум“ е посветен на бъдещето на секса – от невероятното есе на Станислав Лем Sexplosion до „Светлото бъдеще на Homo Sexualis“ и постиженията на модерната роботика в тази сфера.
В раздела „Визионария“ централни фигури са не както друг път художници фантасти, а неотдавна напусналата ни световна личност „стархитект“ Заха Хадид с нейните футуристични сгради.
В раздела „Откъде идваме?“ авторът съвсем буквално идва от Европейския конвент на фантастите в Барселона и в текст и снимки споделя впечатленията си.
Разбира се, с изброеното дотук съвсем не се изчерпва съдържанието на новия алманах ФАНТАSTIKA 2016 (съставител Атанас П. Славов). В него непременно ще намерите още интересни предложения и изненади от необятния свят на Тера Фантазия…


Няма коментари: